Agora S.A. - Polska spółka medialna
ZAMKNIęCIE

21 marca 2018 / 16:03

„Wielkanocna kuchnia kresowa" z „Gazetą Wyborczą"

„Wielkanocna kuchnia kresowa

Już jutro - w czwartek, 22 marca br. w prezencie dla czytelników razem z „Gazetą Wyborczą" ukaże się specjalny dodatek „Wielkanocna kuchnia kresowa" z przepisami autorstwa Andrzeja Fiedoruka - znawcy tematyki kulinarnej, w tym kuchni regionalnej.

- Nic nie stoi na przeszkodzie, aby i dzisiaj spróbować smaku kresowej kuchni wielkanocnej. Spróbujmy zrobić domową kiełbasę, upiec chleb i podolską babę. Przepisy są, trzeba je tylko wypróbować - zachęca we wstępie wydania Andrzej Fiedoruk.

W dodatku znajdą się tradycyjne i sprawdzone przepisy na świąteczne potrawy. Obok receptur na białą kiełbasę, pieczoną szynkę w ziołach czy pasztet z dziczyzny pojawią się także przepisy na tradycyjny żur kresowy czy rosół wołowy. Czytelnicy dowiedzą się, jak zrobić chrzan po litewsku, kulebiak z mięsem oraz tradycyjny żytni chleb na zakwasie.

Święta Wielkanocne nie obędą się bez wypieków, dlatego w „Wielkanocnej kuchni kresowej" znajdą się też sposoby na przygotowanie paschy, baby podolskiej czy mało znanego w Polsce ciasta-mrowiska.

Wydanie „Gazety Wyborczej” z „Wielkanocną kuchnią kresową” wspiera promocja w telewizji (TVN, Polsat i stacje tematyczne) oraz w radiu (Radio Złote Przeboje, Radio Pogoda), a także autopromocja. Kampanię przygotował dział promocji „Gazety Wyborczej”.

Powrót