Agora S.A. - Polska spółka medialna
ZAMKNIęCIE

7 grudnia 2021 / 14:09

Debata „Gazety Wyborczej” i Wyborcza.pl o kosztach taniego jedzenia w ramach projektu „JednaPlaneta.JednoŻycie. Żywność” - 8 grudnia o godz. 11:00

Debata „Gazety Wyborczej” i Wyborcza.pl o kosztach taniego jedzenia w ramach projektu „JednaPlaneta.JednoŻycie. Żywność” - 8 grudnia o godz. 11:00

Jeszcze nigdy w historii cywilizacji nie jedliśmy tak wiele i tak tanio. Rozwój rolnictwa przemysłowego sprawił, że żywności jest bardzo dużo, a znaczną jej część wyrzucamy do kosza. Tylko w Polsce każdego roku marnuje się prawie 5 mln ton produktów spożywczych. O tym, ile naprawdę kosztuje tanie jedzenie, porozmawiają eksperci podczas debaty online „Nasze drogie tanie jedzenie”, która odbędzie się 8 grudnia o godz. 11:00. Będzie ją można oglądać w serwisie Wyborcza.pl oraz na profilu „Wyborczej” na Facebooku. 

Do udziału w debacie „Nasze drogie tanie jedzenie” zespół „Gazety Wyborczej” i Wyborcza.pl zaprosił ekspertów i praktyków, od lat mówiących o kryzysie żywnościowym, którego nie są już w stanie przesłonić wypełnione po brzegi sklepowe półki i lodówki. W spotkaniu, które odbędzie się online, udział wezmą m.in. przedstawiciele Centrum Prawa Żywnościowego, Federacji Polskich Banków Żywności i Organizacji Odzysku Opakowań Rekpol. Debatę, która została podzielona dwie części, poprowadzi Michał Olszewski, dziennikarz „Gazety Wyborczej” i serwisu Wyborcza.pl, zajmujący się sprawami dotyczącymi ekologii, ochrony środowiska i kryzysu klimatycznego. 

W pierwszej części wydarzenia eksperci będą mówić o ograniczeniach dla chowu przemysłowego i zastanowią się, czy możliwe są regulacje prawne i konsumenckie, które powstrzymają niekontrolowany rozrost ferm hodowlanych. Udział w rozmowie wezmą: Paweł Nowak, Prezes Goodvalley, dr inż. Jerzy Plewa, Ekspert Team Europe Były Dyr. Generalny w KE oraz Mieczysław Obiedziński, Prezes TÜV SÜD Polska.

Druga część debaty będzie poświęcona przyczynom marnowania ogromnej ilości żywności. Eksperci podpowiedzą, jakie narzędzia prawne i konsumenckie należy wprowadzić, by zminimalizować ilość marnowanego jedzenia oraz poddadzą ocenie obwiązujące przepisy, zastanawiając sięm czy są one wystarczające i - przede wszystkim - skuteczne.  O tym będą rozmawiać: Agnieszka Szymecka-Wesołowska, prawniczka, partner w Centrum Prawa Żywnościowego A.Szymecka-Wesołowska, D. Szostek sp.j., Błażej Krasoń, Wiceprezes Federacji Polskich Banków Żywności i Michał Mikołajczyk, Prokurent Rekopol Organizacja Odzysku Opakowań S.A.  

Debata „Nasze drogie tanie jedzenie” odbędzie się 8 grudnia 2021 r. Od godz. 11:00 będzie ją można oglądać w serwisie Wyborcza.pl oraz na facebookowych profilach lokalnych serwisów Wyborcza.pl i na profilu Wideo Wyborcza.pl. W wydarzeniu może uczestniczyć każdy zainteresowany, w tym brać aktywny udział w dyskusji, zadając pytania na czacie. Więcej informacji – tutaj.

Wydarzenie jest częścią inicjatywy „JednaPlaneta.JednoŻycie” , czyli środowiskowego projektu redakcji „Gazety Wyborczej” i Wyborcza.pl realizowanego od czerwca 2020 r. Jego celem jest nagłaśnianie istotnych tematów dotyczących konkretnego problemu klimatycznego oraz wpływu człowieka na środowisko. Materiały ukazujące się w ramach cyklu można czytać w serwisie Wyborcza.pl, na stronie akcji  – Wyborcza.pl/JednaPlanetaJednoZycie oraz na łamach „Gazety Wyborczej”. 

„Gazeta Wyborcza” jest największym opiniotwórczym dziennikiem w Polsce i Europie Wschodniej, którego treści dostępne są zarówno w formie papierowej, jak i cyfrowej.    

Wyborcza.pl to serwis prezentujący treści przygotowywane przez redakcję „Gazety Wyborczej” – teksty, materiały wideo, podcasty, reportaże multimedialne. Są one także dostępne w aplikacji mobilnej oraz w wersji na czytniki. Wyborcza.pl jest liderem procesu transformacji cyfrowej prasy w Polsce. Na koniec września 2021 r. społeczność prenumeratorów cyfrowego wydania „Gazety Wyborczej” liczyła ponad 262 tys.

Powrót