Komunikat prasowy
18 lutego 2014 r. magazyn "Kuchnia" ukazuje się w nowej odsłonie.
Marcowy numer pisma ma większą objętość - obecnie 108 stron - i proponuje nowy układ treści w trzech działach tematycznych: "Gotuj" - z przepisami kulinarnymi, "Czytaj" - z felietonami, reportażami i wywiadami oraz "Kupuj" - z przeglądem nowości rynkowych i radami dotyczącymi rozsądnego gospodarowania. Wśród nowych rubryk czytelnicy znajdą m.in. cykl "Liga Mistrzów", w którym prezentowane będą sylwetki najsłynniejszych polskich i zagranicznych szefów kuchni oraz przyrządzone przez nich potrawy, sekcję "W rytmie wege" o daniach wegańskich i wegetariańskich, rubrykę "Klasyka" - o podstawach gotowania oraz stronę "Ładne, bo polskie" poświęconą najciekawszym projektom polskich designerów.
- Kierunek zmian, które wprowadzamy w "Kuchni", wyznaczyły wnioski z jej badań fokusowych. - powiedziała Agnieszka Rożewska, wydawca pisma - Nasi czytelnicy w większości dojrzewali wraz z nami i ich gusta są coraz bardziej wysmakowane. Dlatego idziemy dalej i obok cenionych za jakość i precyzję przepisów wprowadzamy więcej materiałów inspirujących i tekstów do poczytania oraz proponujemy nową, bardziej wyrafinowaną oprawę graficzną pisma. Mamy nadzieję, że odmieniona "Kuchnia" spodoba się czytelnikom.
W zmienionej makiecie "Kuchni" w głównych działach tematycznych pojawił się kolor przewodni, wprowadzono też więcej grafik, infografik i rysunków. Okładka prezentuje artystyczną fotografię wybranego produktu sezonu, a w pierwszej części pisma czytelnik znajdzie rozwinięcie tematu okładkowego, czyli sprawdzone przepisy wykorzystujące ten produkt. Nad winietą zajawione są hasłowo pozostałe tematy numeru.
Autorką zmian w koncepcji makiety pisma jest Katarzyna Trzeszczkowska. Do zespołu magazynu dołączyli nowi współpracownicy, m.in. Anna Bedyńska - fotografka, laureatka 3. nagrody World Press Photo 2013 w kategorii "Portret pozowany", Bartek Arobal Kociemba, uznany rysownik i ilustrator, Anna Ładecka, malarka i ilustratorka współpracująca m.in. z paryskim pismem "Vogue" oraz Jan Kuroń - kucharz i specjalista od kulinarnej ekonomii.
Tematem okładkowym marcowej "Kuchni" są cykoria i radicchio. W piśmie można znaleźć również informacje, jak przyrządzić francuski krem cukierniczy albo bezę z masą chałwową, jak zrobić wegańskie desery z awokado i jakie irlandzkie dania podaje się w dniu św. Patryka. W pierwszym odcinku nowego cyklu "Liga Mistrzów" redakcja przedstawia Aleksandra Barona, szefa stołecznej restauracji Solec, a w dziale "Czytaj" znajdzie się relacja z kulinarnej wyprawy na Brooklyn oraz wywiad z jednym z najbardziej znanych kucharzy świata - Anthonym Bourdainem.
Cyfrowe wydanie pisma dostępne w Google Play i App Store oferuje dodatkowe zdjęcia, które nie pojawiły się w wersji papierowej.
Marcowa "Kuchnia" będzie promowana w telewizji (stacje ogólnoinformacyjne i tematyczne, m.in. Kuchnia+), radiu (stacje radiowe Agory, Polskie Radio), internecie (serwisy grupy Gazeta.pl), sieci kin Helios oraz w prasie ("Gazeta Wyborcza" i jej dodatki, czasopisma Agory). Za kreację kampanii i planowanie mediów odpowiada dział marketingu pionu Czasopism i Prasy Bezpłatnej Agory.