Agora S.A. - Polska spółka medialna
ZAMKNIęCIE

31 stycznia 2018 / 13:38

Gazeta Stołeczna” szuka „Najlepszego Pączka Stolicy”

Gazeta Stołeczna” szuka „Najlepszego Pączka Stolicy”

„Gazeta Stołeczna” ogłosiła plebiscyt na „Najlepszego Pączka Stolicy”. Jury ogłosi zwycięzcę w tłusty czwartek, który w tym roku przypada już 8 lutego.

W składzie jury tegorocznego plebiscytu „Najlepszy Pączek Stolicy” znaleźli się: Bovska - wokalistka, autorka tekstów i ilustratorka, Grzegorz Kasdepke - pisarz i autor scenariuszy, Edyta Różańska - zastępczyni redaktorki naczelnej „Gazety Stołecznej”, Monika Walecka - blogerka kulinarna, fotografka i właścicielka piekarniczego studia „Cała w Mące”, Agata Wojda - executive chef Hotelu Belotto oraz Małgorzata Minta - reporterka kulinarna i podróżnicza oraz blogerka, której felieton na Warszawa.Wyborcza.pl otwiera tegoroczny plebiscyt.

W tym roku w szranki o tytuł pączkowego mistrza staną cukiernie wybrane przez jury:
- Lukullus, czyli ubiegłoroczny zwycięzca plebiscytu,
- cukiernia Stary Dom z ulicy Puławskiej,
- cukiernia Zakalec z ul. Domaniewskiej 31,
- cukiernia Smaki Warszawy,
- lokal Słodki-Słony z ul. Mokotowskiej,
- cukiernia Kozak z Falenicy,
- cukiernia Irena z Saskiej Kępy,
- cukiernia S. Dybalski z ulicy Noakowskiego,
- Warszawskie Pączki Tradycyjne z placu Wilsona
oraz
- debiutujący w plebiscycie Słony Lukier z ulicy Sytej.

- W tym roku nie ma w stawce Cukierni Państwa Zagoździńskich z Woli. Te pączki to już warszawska instytucja, element na stałe wpisany w stołeczny krajobraz kulinarny. Z powodu tego sentymentu w tym roku postanowiliśmy wyłączyć cukiernię z oficjalnego konkursu, przyznając pączkom z Górczewskiej specjalne, tłustoczwartkowe wyróżnienie za wszystkie zasługi - pisze w felietonie Małgorzata Minta.

Czytelnicy mogą oddawać głosy na swojego ulubionego pączka na Warszawa.Wyborcza.pl. Mają również szansę dołączyć do jury plebiscytu - wystarczy, że na adres paczek@agora.pl prześlą pomysł na dokończenie zdania „Najlepszym nadzieniem do pączka byłoby…”. Spośród zgłoszeń zostanie wybrane to najciekawsze, a jego autor zostanie zaproszony do oceniania najlepszych wypieków i obdarowany zapasem zwycięskich pączków. Propozycje można przesyłać do niedzieli, 4 lutego br. do godz. 23.59.

Powrót